ΣΗΜΑΣΙΑ ΛΕΞΕΩΝ
3 Αρχαιοελληνικές Αξίες εξαιρετικής Σημασίας
Ο αρχαίος ελληνικός κόσμος ήταν ένα μείγμα σοφίας, επιστήμης και επιτευγμάτων. Συχνά αισθανόμαστε έκπληκτοι από την απλότητα ορισμένων ισχυρών αποσπασμάτων που διαβάζουμε από άνδρες που έζησαν έως και 2.000 χρόνια πριν, που χρησιμεύουν ακόμη και σήμερα ως σημαντικά μαθήματα για τη ζωή.
Ας σας παρουσιάσουμε τρία από αυτά τα αποσπάσματα που αντιπροσωπεύουν μεγάλες αξίες των αρχαίων Ελλήνων. Η διαχρονικότητά τους είναι εντυπωσιακή, καθώς αυτές οι αρετές εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας τώρα περισσότερο από ποτέ.
΄΄ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΥΠΕΡΈΧΕΙΣ ΄΄
Αυτό είναι ένα σύνθημα του Πανεπιστημίου του St Andrews, της Ακαδημίας του Εδιμβούργου και του Κολεγίου της Βοστώνης. Προέρχεται από το έκτο βιβλίο της Ιλιάδας του Ομήρου, σε μια ομιλία που εκφωνεί ο Γλαύκος στον Διομήδη.
Το νόημα αυτής της φράσης είναι ότι πρέπει πάντα να προσπαθούμε για την αριστεία και να προσπαθούμε όσο πιο σκληρά μπορούμε για να πάρουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή. είναι να δώσεις στους ανθρώπους μια παρόρμηση να επιδιώξουν την ευτυχία επιτυγχάνοντας τους στόχους τους. Αυτό βέβαια διαφοροποιείται από τον ένα άνθρωπο στον άλλο - όπως έλεγε και ο Πρωταγόρας: «Ο άνθρωπος είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων».
" ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΜΥΑΛΟ ΣΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΣΩΜΑ ''
Για τους αρχαίους Έλληνες η άσκηση τόσο του σώματος όσο και του μυαλού τους ήταν εξίσου σημαντική. Διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα, που αναπτύχθηκαν σε διάφορες πόλεις, περιελάμβαναν τη γυμναστική, τη μουσική και τον γραμματισμό. Η εκπαίδευση των νέων σχεδιάστηκε για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τόσο το σώμα όσο και το μυαλό τους και να αποκτήσουν αρμονία.
Το υπόδειγμα των αρχαίων Ελλήνων ήταν να επιδιώκουν πάντα τη σοφία και τη γνώση αλλά, ταυτόχρονα, να ασκούν το σώμα τους, καθώς αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να νιώθουν υγιείς και δυνατοί. Η αίσθηση της αρετής βρίσκεται στην αρμονία ανάμεσα σε ένα όμορφο μυαλό και ένα όμορφο σώμα.
΄΄ ΜΑΘΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΄΄
Το «Γνώρισε τον εαυτό σου» είναι ένας αφορισμός που αναγράφεται στην είσοδο του Ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς. Πόσα βιβλία έχουν γραφτεί σχετικά με τη σημασία της αυτογνωσίας; Σημαντική αξία του αρχαίου ελληνικού κόσμου ήταν η ατέρμονη αναζήτηση του εσωτερικού εαυτού, του πυρήνα της ψυχής και της ύπαρξης.
Δεν μπορεί κανείς να εκπληρώσει το σκοπό του στη ζωή αν δεν είναι εξοικειωμένος με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του, τους φόβους και τις επιθυμίες του και τη δική του πορεία προς το να νιώθει ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος. Αυτό είναι ένα ταξίδι που κάνουμε όλοι στη διάρκεια της ζωής μας και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η γνώση του εαυτού μας είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση του κόσμου.
https://www.aitherikigrafi.gr/persefoni
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ΑΡΧΙΚΗ - ΠΡΟΦΙΛ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ: http://www.artemis-sorras.gr
ΠΡΟΤΑΣΗ 600 ΔΙΣ: http://600dis.oramaellas.gr
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ: http://dimoi.oramaellas.gr
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ: http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΧΣ: http://txs.oramaellas.gr
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ:
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ SITE ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ:
ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ: https://www.aitherikigrafi.gr/
ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ. ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ:
Η Ε.ΣΥ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 3 - ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ 3-5, ΛΑΡΙΣΑ, ΤΗΛ. 2411117889
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου