ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Translate

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

ΔΝΤ – Το παράδοξο της αγοράς εργασίας: Οι κενές θέσεις, οι μισθοί και η απειλή του πληθωρισμού

 ΔΝΤ – Το παράδοξο της αγοράς εργασίας: Οι κενές θέσεις, οι μισθοί και η απειλή του πληθωρισμού



Αναλυτές του Ταμείου αναλύουν τις αυξήσεις σε συνδυασμό με τις κενές θέσεις και τον πληθωρισμό

γράφει η Ναταλία Δανδόλου

Αν έπρεπε κάποιος να περιγράψει με λίγες μόνο λέξεις, τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην αγορά εργασίας, θα μπορούσε να μιλήσει για την τηλεργασία αφενός, και αφετέρου για τις εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας που έχουν ανεβάσει τους μισθούς σε αρκετές χώρες.

Και μπορεί η σφικτή αυτή αγορά εργασίας να είναι προς όφελος για τους εργαζομένους, ωστόσο παράλληλα θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για τον πληθωρισμό, σε μία άσχημη συγκυρία, κατά την οποία οι τιμές τρέχουν με ρεκόρ πολλών δεκαετιών.

Το φαινόμενο αυτό, αναλύουν σε μελέτη τους στο IMFBlog, οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρομέν Ντιβάλ, Μυρτώ Οικονόμου και Μαρίνα Ταβάρες.

«Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν ωθήσει στην αύξηση των μισθών, ωφελώντας τους χαμηλόμισθους, αλλά αυξάνοντας τους κινδύνους πληθωρισμού. Η επαναφορά περισσότερων εργαζομένων στο εργατικό δυναμικό θα μειώσει αυτές τις πιέσεις» τονίζουν χαρακτηριστικά και εξηγούν:

Μέχρι τα τέλη του 2021, υπήρχαν 50% έως 80% περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στην Αυστραλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι πριν από την πανδημία.

Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας ήταν στα επίπεδα ή πάνω από τα επίπεδά τους του 2019 και σε άλλες προηγμένες οικονομίες και έχουν αυξηθεί σταθερά σε όλους τους τομείς, ακόμα και σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ένταση επαφής, όπως η φιλοξενία και οι μεταφορές. Οι αυξήσεις στις κενές θέσεις ήταν μεγαλύτερες για θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης.

Πριν και μετά τον πόλεμο

Οι αναλυτές του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι η απότομη αυτή αύξηση των κενών θέσεων εργασίας αντανακλά εν μέρει πόσο ισχυρή ήταν η οικονομική ανάκαμψη στις προηγμένες οικονομίες μέχρι την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, με τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν μαζικά για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Όμως, όπως δείχνει μια νέα μελέτη του ΔΝΤ , αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας.

Γιατί δεν καλύπτονται κενές θέσεις;

Οι κενές θέσεις ήταν δύσκολο να καλυφθούν για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι οι ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την πανδημία. Εξαιτίας αυτών, ορισμένοι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλότερης ειδίκευσης που απασχολούνταν προηγουμένως σε βιομηχανίες έντασης επαφών παραμένουν εκτός εργατικού δυναμικού, συρρικνώνοντας τη δεξαμενή των διαθέσιμων ατόμων που αναζητούν εργασία.

Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, ως ομάδα, συμβάλλουν περίπου στο ένα τρίτο αυτού του κενού απασχόλησης. Σε ορισμένες χώρες, όπως ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο περιορισμός της μετανάστευσης φαίνεται επίσης να ενίσχυσε τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στις θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι κενές θέσεις εργασίας ήταν δύσκολο να καλυφθούν είναι ότι η COVID-19 μπορεί κάλλιστα να έχει αλλάξει τις προτιμήσεις των εργαζομένων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι παραιτήσεις έχουν αυξηθεί πέρα ​​από αυτό που θα σήμαινε η ιστορική τους σχέση με τις κενές θέσεις, υποδηλώνοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν εκμεταλλεύονται απλώς ευκαιρίες σε μια καυτή αγορά εργασίας αλλά αναζητούν και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι παραιτήσεις έχουν αυξηθεί περισσότερο για θέσεις εργασίας με χαμηλούς μισθούς που είναι έντασης επαφών, σωματικά επίπονες ή προσφέρουν μικρή ευελιξία, όπως στις μεταφορές και την αποθήκευση, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο ή τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

Επιπτώσεις στην αύξηση των μισθών και στον πληθωρισμό

Σύμφωνα με την μελέτη, η στενότητα της αγοράς εργασίας (όπως μετράται από την αναλογία των κενών θέσεων προς τον αριθμό των ανέργων) έχει σε γενικές γραμμές πυροδοτήσει αύξηση των μισθών.

Όμως, ο αντίκτυπος στην αύξηση των μισθών σε τομείς με χαμηλούς μισθούς ήταν υπερδιπλάσιος, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ εκτιμούν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών μισθών στις χαμηλόμισθες βιομηχανίες αυξήθηκε κατά 4 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες από τα μέσα του 2020 έως τα τέλη του 2021 λόγω της αυξανόμενης στενότητας στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της μισθολογικής ανισότητας σε ορισμένες χώρες. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, αυτά τα μισθολογικά κέρδη δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε πρόσθετη δύναμη δαπανών λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού των τιμών.

Ο συνολικός αντίκτυπος της σφικτής αγοράς εργασίας, στον πληθωρισμό των μισθών ήταν μέχρι στιγμής πιο συγκρατημένος, τουλάχιστον 1,5 ποσοστιαίες μονάδες και στις δύο χώρες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο μικρό συνολικό μερίδιο των χαμηλόμισθων βιομηχανιών (και θέσεων εργασίας) στο συνολικό κόστος εργασίας.

Στο βαθμό που η στενότητα της αγοράς εργασίας παραμένει, είναι πιθανό να διατηρήσει ισχυρή τη συνολική αύξηση των ονομαστικών μισθών στο μέλλον.

Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό αναμένεται να είναι διαχειρίσιμος εκτός εάν οι εργαζόμενοι αρχίσουν να απαιτούν υψηλότερες αποζημιώσεις ως απάντηση στις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών ή/και στην αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να σηματοδοτούν την ισχυρή δέσμευσή τους να αποφύγουν τέτοιες σπείρες τιμών-μισθών.

Οι πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν στην επιστροφή των εργαζομένων

Ο περιορισμός των εστιών COVID-19 θα επιτρέψει στους ηλικιωμένους και στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους να επανενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, μειώνοντας έτσι τις πιέσεις στην αγορά εργασίας και τους κινδύνους πληθωρισμού. Το να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα είναι επίσης σημαντικό για τις γυναίκες με μικρά παιδιά να επιστρέψουν πλήρως στη δουλειά.

Οι καλά σχεδιασμένες πολιτικές για την αγορά εργασίας θα μπορούσαν επίσης να επιταχύνουν την αντιστοίχιση θέσεων εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω προγραμμάτων βραχυπρόθεσμης κατάρτισης που βοηθούν τους εργαζόμενους να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για νέα ταχέως αναπτυσσόμενα επαγγέλματα υψηλής έντασης ψηφιακής χρήσης, όπως η τεχνολογία και το ηλεκτρονικό εμπόριο ή πιο παραδοσιακές θέσεις εργασίας που έχουν βιώσει έντονες ελλείψεις, όπως οδηγοί φορτηγών ή εργαζόμενοι στον τομέα της φροντίδας.

Για να ανταποκριθούν στις προτιμήσεις των μεταβαλλόμενων εργαζομένων, η εργατική νομοθεσία και οι κανονισμοί πρέπει επίσης να διευκολύνουν την τηλεργασία. Και όπου η μείωση της μετανάστευσης ενισχύει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η επανέναρξη της θα μπορούσε να «γρασάρει» περαιτέρω τους τροχούς της αγοράς εργασίας.

Eurostat: Στο 13,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/eurostat-sto-13-3-diamorfothike-to-pososto-anergias-stin-ellada-ton-ianoyario/

Στο 13,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο (από 13% το Δεκέμβριο του 2021), έναντι 6,8% στην ευρωζώνη και 6,2% στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας των νέων αυξήθηκε στο 31,4% τον Ιανουάριο, από 28,7% το Δεκέμβριο του 2021. Μετά την Ελλάδα, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ, καταγράφει η Ισπανία με 29.4%.

Τον Ιανουάριο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,8%, από 7% τον Δεκέμβριο του 2021 και από 8,3% τον Ιανουάριο του 2021.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 6,2%, από 6,3% τον Δεκέμβριο του 2021 και από 7,5% τον Ιανουάριο του 2021.

Η Eurostat εκτιμά ότι 13,346 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 11,225 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Ιανουάριο του 2022.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ καταγράφουν τον Ιανουάριο η Ελλάδα (13,3%), η Ισπανία (12,7%) και η Ιταλία (8,8%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφουν η Πολωνία (2,8%) και η Γερμανία (3,1%).

Σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο ήταν 14% στην ΕΕ και 13,9% στη ζώνη του ευρώ.

Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο του 2022 ήταν 10,4% για τους άνδρες και 16,8% για τις γυναίκες.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ - Ε.ΣΥ. - ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015

Το πρόγραμμα που αναπτύσσεται κατωτέρω είναι στηριγμένο επάνω στις οικονομικές προσφορές του Αρτέμη Σώρρα προς την Κυρίαρχη Ελληνική Δημοκρατία καθώς επίσης και στο πρόγραμμα των 2,3 τρις Ευρώ το οποίο έχει κατατεθεί στα Ταμεία Κληρονομικών Κεφαλαίων των αυτοχθόνων κυρίαρχων Ελλήνων. Αυτές οι προσφορές και τα αποθεματικά που είναι στην διάθεση των Ελλήνων θα περιέλθουν στα χέρια μας όταν τους θεσμούς του κράτους μας τους αναλάβει ο Πολιτικός Φορέας «Ελλήνων Συνέλευσις – Ε.ΣΥ.».

Προγραμματικές δηλώσεις Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0

4.0 ΕΡΓΑΣΙΑ

4.1. Η Ελλήνων Πολιτεία παρέχει εργασία και ασφάλεια σε όλους τους πολίτες μέσα από τη λειτουργία της.
4.2. Η Ελλήνων Πολιτεία ανοίγει τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς ορίζοντες ειδικά με την ένταξη στην παραγωγική διαδικασία καινοτομιών και τεχνολογίας αιχμής έτσι ώστε να εξασφαλίζεται εργασία με την απόδοση έργου προς αυτήν. Με τη δομή και τη δόμηση της η πολιτεία θα παρέχει πάντα εργασία σε όλους τους πολίτες της,
4.3. Οι συνθήκες εργασίας θα είναι με σεβασμό προς το Ανθρώπινο δυναμικό.
4.4. Η αμοιβή θα είναι πάντα με αξιοκρατικό κριτήριο παραγωγικότητας και ποιότητας εργασίας.
4.5. Η περίθαλψη και συνταξιοδότηση των εργαζομένων θα καλύπτεται από ένα ασφαλιστικό ταμείο υψηλοτάτων προδιαγραφών το οποίο θα λειτουργεί πάντα με καθαρή ανταποδοτικότητα. Το ταμείο αυτό θα είναι αυτοδιοίκητο με σκοπό να πραγματοποιεί κερδοφόρες ΣΕΛΙΔΑ 15 από 40
επενδύσεις ώστε να βελτιώνεται η θέση των μετόχων του που είναι οι συνταξιούχοι. Όλα τα υπάρχοντα ταμεία αφού ελεγχθούν θα εξυγιανθούν και θα λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Η λειτουργία της Ελλήνων Πολιτείας μέσω μηχανισμών και νόμων θα είναι η διαχρονική εξασφάλιση της τρίτης ηλικίας. Μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο η τρίτη ηλικία για την Πολιτεία. Άνθρωποι γεμάτοι βιωματική σοφία μπορούν να μεταδώσουν τον σπόρο της γνώσης στην επερχόμενη γενιά με σεβασμό για τον άνθρωπο, την Πολιτεία, το περιβάλλον, τον πλανήτη και την Κοσμοθέαση (Κοσμοθέαση είναι οτιδήποτε προσλαμβάνεται από τις αισθήσεις και γίνεται αντιληπτό μέσω της νοητικής διεργασίας ως αληθινό και υπαρκτό).
4.6. Η Ελλήνων Πολιτεία αναγνωρίζει την υποχρέωση να παρέχει τις συνθήκες για την ικανοποιητικότερη διαβίωση σε αντίθεση με το σημερινό καθεστώς το οποίο σκοτώνει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας γιατί τους κονσερβοποιεί σε πανάθλια ιδρύματα που έχουν μόνο κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
4.7. Σε ολόκληρη την Ελλάδα η Ελλήνων Πολιτεία αναλαμβάνει πλήρως την υποχρέωση της έναντι της τρίτης ηλικίας δημιουργώντας πάρκα που θα περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις διαμονής, εγκαταστάσεις ενασχολήσεων και συναναστροφής – επικοινωνίας, αίθουσα σωματικής αγωγής, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ο.κ.
Είμαστε ως Έλληνες υποχρεωμένοι να καταστήσουμε την τρίτη ηλικία αυτάρκη ώστε να μην εξαρτάται από κανέναν και είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να την σεβόμαστε.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 
ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ  ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΑΡΧΙΚΗ - ΠΡΟΦΙΛ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ:  http://www.artemis-sorras.gr
ΠΡΟΤΑΣΗ 600 ΔΙΣ:  http://600dis.oramaellas.gr
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ:  http://dimoi.oramaellas.gr
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ:  http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΧΣ:  http://txs.oramaellas.gr
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ:
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ SITE ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ:
ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ:  https://www.aitherikigrafi.gr/
ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ. ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ:
Η Ε.ΣΥ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 3 - ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ 3-5, ΛΑΡΙΣΑ, ΤΗΛ. 2411117889

https://athlw.blogspot.com/

 https://nikos-karaventzas.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ