Δ ΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ .
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ
ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Εντύπωση κάνει η ευκολία με την οποία δημοτικά συμβούλια υπεισέρχονται στην ουσία του ζητήματος, χωρίς ασφαλείς να διαθέτουν επαρκή γνώση.
Ένα από τα θέματα που απασχολούν την πόλη τον τελευταίο καιρό είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) και συγκεκριμένα, η αναστάτωση που έχει προκληθεί μετά την πρόταση – εισήγηση προς το Υπουργείο Παιδείας, της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος η που προβλέπει συγχωνεύσεις κάποιων τμημάτων του πανεπιστημίου, μετεγκατάσταση ορισμένων από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, καθώς και την κατάργηση ενός (του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος). Ζητήματα τέτοιας εμβέλειας, τα οποία επηρεάζουν τη ζωή χιλιάδων πολιτών είναι λογικό να απασχολούν και τους φορείς της πόλης, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών διοικήσεων, όπως και των δημοτικών συμβουλίων.
Ωστόσο, κάνει εντύπωση η ευκολία με την οποία δημοτικά συμβούλια υπεισέρχονται στην ουσία του ζητήματος, χωρίς ασφαλώς να διαθέτουν επαρκή γνώση. Υπό αυτήν την έννοια, το να διατυπώσει κανείς μια απλή, γενική παράθεση ζητώντας για παράδειγμα να γίνει ευρύς διάλογος πριν από τη λήψη των τελικών ή να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στη ζωή των ενεργειών φοιτητών, είναι κάτι ευλόγως και καλώς θα γινόταν. . Όμως, δεν περιορίζονται μόνον σε αυτό.
Διαβάζω, για παράδειγμα, στο χθεσινό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης να ζητηθεί, μεταξύ, "να μην προχωρήσει καμία συγχώνευση, μεταφορά ή κατάργηση Τμήματος άλλων του ΔΙΠΑΕ", καθώς και "να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, με πλήρη αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και την πρακτική άσκηση ενταγμένη σε αυτό».
Ανάλογες θέσεις, αν και κάπως πιο πολιτικά διατυπωμένες, περιλαμβάνει και το ψήφισμα του δήμου Δέλτα, όπου εδρεύει το σύνολο σχεδόν των εν Θεσσαλονίκη Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ.
Και διερωτώμαι: διαθέτουν τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων τέτοια βαθιά γνώση επί του θέματος ώστε να θεωρούν εαυτούς ικανούς να διατυπώσουν με τόση παρρησία, τέτοιου είδους απόψεις;
Και τι θα γίνει εάν ο δήμος Σερρών, για παράδειγμα, εκδώσει ψήφισμα με το οποίο να τάσσεται υπέρ της μετεγκατάστασης των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στην περιοχή του, επικαλούμενος και αυτός αντίστοιχα... ακαδημαϊκά κριτήρια; Ποιανού η άποψη θα πρέπει τότε να υπερισχύσει; Εν ολίγοις, ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας, γιατί περί αυτού, είναι θέμα που αποφασίζεται από τους δήμους ή από τους τοπικούς βουλευτές, όπως γινόταν έως τώρα; Στην καθαρά ρουσφετολογική αντίληψη «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο» εξ αιτίας της οποίας κάθε πόλη άνω των 15.000 κατοίκων απέκτησε κάποια στιγμή και ένα Τμήμα ΑΕΙ ή των πρώην ΤΕΙ;
Δεν είμαι σε θέση να πω εάν η πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ είναι ορθή ή εσφαλμένη. Δεν διαθέτω τις απαιτούμενες γνώσεις. Σίγουρα δεν προέκυψε μέσα από τις αναγκαίες διαδικασίες διαλόγου, στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας κι αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις αμφισβήτησης της ορθότητάς της. Όμως, η ανάγκη να επαναχαραχθεί ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας, ο οποίος θρυμματίστηκε εν μία νυκτί με τη διαβόητη μεταρρύθμιση Γαβρόγλου, είναι αδήριτη. Αλλά, τον τελικό λόγο για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί που έχει η ακαδημαϊκή κοινότητα, σε συνεννόηση με τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας.Δεν μπορούν να έχουν οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, τα Επιμελητήρια, οι σύλλογοι ιδιοκτητών ακινήτων, οι εστιάτορες και πάει λέγοντας, όπως γινόταν έως τώρα, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Πηγή: https://www.voria.gr/article/diethnes-panepistimio-i-dimarchi-tha-apofasizoun-gia-to-neo-akadimaiko-charti-tis-choras
ΜΠΙΝΤΕΟ-ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα συνεχές μαρασμό και υπάρχει μεγάλη ανάγκη ανεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης, η οποία θα προστατεύει τη χώρα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η εθνική και εδαφική της κυριαρχία και ακεραιότητα. Μια λύση όπου θα διασφαλίζονται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κατά την οποία επίσης δεν κατοχυρώνονται και δεν προστατεύονται από το Σύνταγμά μας, το οποίο με κόπο, μόχθο και πολύ αίμα καταφέραμε να κατακτήσουμε μέσα από δεκαετίες πολέμων και αγώνων.
Οι οικονομικοί στόχοι που τίθενται από το ΤΡΟΙΚΑ και την κυβέρνηση για την εξυγίανση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι στο σύνολο ανέφικτοι να πετύχουν. Αυτό σημαίνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θ' αντί να μειώνεται, το χρέος που αντί να μειώνεται, ο πολίτης που επιβαρύνεται συνεχώς με παράλογες «εισφορές» και φόρους που στην ουσία είναι ανέφικτοι να εισέλθουν. Οι καταθέσεις που θα τεθούν σε συνεχή, η ανεργία θα κινδυνεύσει με γεωμετρική πρόοδο, το κόστος που θα ανεβαίνει δραματικά, η χώρα θα δεσμεύεται, θα εξαρτάται και θα παραδίδεται όλο και περισσότερο στους δανειστές έχοντας ως σίγουρο αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλαπλών κινδύνων για την πατρίδα μας και εμάς τους πολίτες γενικότερα.
Ο Δήμος μπορεί να συνδράμει στο να γίνει η περιοχή ο πιο όμορφος, ενεργός, κερδοφόρος και δημιουργικός Δήμος, που δεν είναι ισχυρό βοήθημα προς τον Πολίτη, αλλά και κατ' επέκταση για όλη την Ελλάδα και για όπου υπάρχει Έλληνας στο παγκόσμιο στερέωμα.
Ο Δήμος θα πρέπει να καλείται να κάνει κάθε πιθανή ενέργεια και προς κάθε κατεύθυνση για να βρεθούν ΑΜΕΣΑ λύσεις, γιατί είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ η ΑΝΑΓΚΗ ν' απεμπλακούμε από τα εγκληματικά μνημόνια της ντροπής όπως επιβλήθηκαν από τους δανειστές και επικυρώθηκαν από τη γενική μας Κυβέρνηση, ούτως ώστε να ξεκινήσουμε μια υγιή αναπτυξιακή πορεία προς την πρόοδο και την ευημερία.
Η χρηματοοικονομική πρόταση που προτείνει ο Αρτέμης Σώρρας (Θεματοφύλακας), είναι καθόλα νόμος και μπορεί να εγκατασταθεί εντός των ορίων του νόμου Καλλικράτη.
Ο πρώτος δήμαρχος υπέγραψε και έτσι μπορέσαμε να αιτηθούμε στο εξωτερικό υπέρ της Ελλάδος ολόκληρης έστω και διαμέσου του ενός δήμου. Το αίτημα πρωτοκολλήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2013 και η αρχή έγινε. Μέσα από αυτό το αίτημα η Ελλάδα, η Κύπρος και ο απανταχού Ελληνισμός έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την πρόταση. Οι περισσότεροι δήμαρχοι υπογράφουν τόσο ισχυρότερο γίνεται το αίτημα. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ταμείου που κατατίθεται μια τόσο καλά δομημένη πρόταση και γι' αυτό προχωρά χωρίς καμία παρέμβαση.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου