ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Translate

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Η χειρώνειος ή μαιάνδριος λαβή - Ιερή Ελλάνια δημιουργία - τα πάντα είναι δικά σου !!

 

Η χειρώνειος ή μαιάνδριος λαβή

Ένας θνητός που νίκησε μια θεά και την παντρεύτηκε είναι ο βασιλιάς της Φθίας ο Πηλέας. Κάποτε στο φως του φεγγαριού είδε μια πανώρια θεά να χορεύει μαζί με τις κόρες των νερών (Νηριήδες: κατοπινές νεράιδες). Ήταν η θεά Θέτιδα που η προφητεία του Προμηθέα την ανάγκαζε να παντρευτεί θνητό, ώστε να μη γεννηθεί αυτός που θα ανέτρεπε τον παντοδύναμο Δία.

Ο Πηλέας τυρανιόταν απ’ τη θεϊκή ομορφιά, αλλά πως μπορούσε αυτός θνητός ν’ αποκτήσει τη Θέτιδα που ήταν μια θεά; Ρώτησε όμως γι’ αυτό τον σοφότατο Χείρωνα που κατοικούσε ψηλά στο Πήλιο. «Εκείνος τον ορμήνεψε στο ίδιο μέρος σαν τη δει, τη νύχτα να χορεύει, να την αρπάξει όσο γίνεται σφιχτά στην αγκαλιά του». Να μην αφήνει τη λαβή όσο εκείνη κι αν άλλαζε μορφές: «κι ας γίνει φίδι, λιοντάρι ή φωτιά, νερό για να ξεφύγει».

Ο Πηλέας στο πάθος του για τη θεά ξεπέρασε και νίκησε καρτερικά όλες τις θυμωμένες μεταμορφώσεις της, κρατώντας την με μια λαβή σφιχτά στην αγκαλιά του.

Το υπέροχο αυτό θέμα απεικονίζεται έξοχα στο εσωτερικό ερυθρόμορφης κύλικας 101 του 500 π.Χ, που τώρα βρίσκεται στο μουσείο του Δυτικού Βερολίνου. Η έξοχη αυτή απεικόνιση παρουσιάζει τον Πηλέα, να αψηφά τα φίδια της θεϊκής μεταμόρφωσης που τον δαγκώνουν παντού, καθώς και το λιοντάρι που ωρύεται γαντζωμένο στην πλάτη του. Ο Πηλέας νικά την πεντάμορφη θεά χρησιμοποιώντας τη “Χειρώνιο λαβή”, τον μαίανδρο, το διάσημο αρχαιοελληνικό σύμβολο. Η χειρώνειος λαβή έμεινε στην ιστορία και χρησιμοποιείται ακόμα στο άθλημα της πάλης για να δέσει ο ένας αντίπαλος τον άλλο.

Τα λεξικά πράγματι επιμένουν στη στερεότυπη άποψη, πως μαίανδρος είναι “το διακοσμητικό σχήμα που υπενθυμίζει τους ελιγμούς του ποταμού της Καρίας Μαίανδρου, όπου πρωτοευρέθη και εκ του οποίου έλαβε το όνομα”.

Μπορεί να πήρε το όνομα απ’ τον ποταμό πλησίον του οποίου πρωτοευρέθη, αλλά είναι ολότελα ανόητο να πιστεύουμε ότι τα απανταχού της γης ελληνοπρεπή αυτά ευρήματα, απεικονίζουν με πάθος τις χάρες και τους “ελιγμούς” ενός άγνωστου εν πολλοίς ποταμού.

Απ’ το πλήθος των αρχαιοελληνικών αγγειογραφικών αναπαραστάσεων σαφώς διαφαίνεται ότι η λαβή αυτή, η χειρώνιος λαβή ή χειρώνιο πλέγμα ή όπως αλλιώς κι αν αποκαλείτο η συγκεκριμένη αυτή λαβή στο παρελθόν, αποτελούσε το ιδιαίτερο ίσως και ιεροπρεπές έμβλημα των θεομάχων Ελλήνων ηρώων!

Την “μαιάνδριο λαβή” όπως δικαίως πλέον θα την αποκαλούμε, τη χρησιμοποιεί κατ’ επανάληψη ο κατ’ εξοχήν θεομάχος Ηρακλής, όπως φαίνεται ξεκάθαρα απ’ την αριστουργηματική απεικόνιση της πάλης του Ηρακλή με τον Τρίτωνα σε αγγειογραφία του 550 Π.χ. (Μουσείο Ταρκυνίας. που όμως μπορεί να θαυμάσει κανείς και στον 30 τόμο Ελλ. Μυθο του Ρ. Γκρείβς σελ. 217) όπου βλέπουμε τον Τρίτωνα να πασχίζει μάταια ν’ ανοίξει τα κλειδωμένα με την μαιάνδριο λαβή δάχτυλα του ανίκητου ήρωα, μπροστά από το στήθος του!

Την ολοφάνερη σχέση διακοσμητικού μαιάνδρου και μαιάνδριας λαβής μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει στο σύμπλεγμα Πηλέα και Θέτιδας όπου η αξία της εν λόγω λαβής στο κέντρο της παράστασης υπερτονίζεται στεφανωμένη ολόγυρα απ’ τον σχηματοποιημένο πλέον μαιάνδριο συμβολισμό. Επίσης δεν πρέπει να είναι τυχαίο ότι πλήθος αγγειογραφιών που υπαινίσσονται θεϊκή ήττα, στεφανώνονται συχνά από μαίανδρο!

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η ευρύτατη διάδοση κατά την αρχαιότητα του παραπάνω μαιανδρικού συμβολισμού. Αποτελούσε ένα διαχρονικό δώρο των μυθολογικών χρόνων, στους κλασικούς και νεότερους χρόνους των μεσογειακών απογόνων του Έλληνα. Μια γραμμική παραγγελία των προγόνων μας, για μάχη ενάντια στο αδύνατο!

Μια υπέροχη σχηματική υπενθύμιση ότι στα δύο σου χέρια κρατάς το μυστικό της νίκης κι αν μόνο τα δικά σου δεν επαρκούν, τότε ένωσέ τα με άλλους σ’ ένα αρμονικό αδιάσπαστο σύνολο ελληνοπρεπούς, νικηφόρας, μαιανδρικής αλυσίδας.

ΤΑ 27 ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΛΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΩ ΚΑΙ Η ΝΟΗΣΗ ΝΟΗΣΕΩΣ ΝΟΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΩ



             https://www.aitherikigrafi.gr/apokodikopoiisi-12-olympion-33-ellanion-protokollon


ΓΩΝΙΟΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ 27 ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΝΙΑΣ ΑΙΘΕΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΑΩ


                         https://www.aitherikigrafi.gr/goniometrisi-apotelesmata-27-symbolon

ΓΕΩΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΤΩΝ 27 ΕΛΛΑΝΙΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΑΩ


                         https://www.aitherikigrafi.gr/geometrisi-kodikoi-27-ellanion-symbolon

ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΑΝΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΕΛΛΑΝΙΑΣ ΑΙΘΕΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΤΑ 27, ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΟΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ 9 ΕΝΝΕΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΝΕΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΟΥΣ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΑΡΙΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝΗΚΟΥΝ. ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΒΑΣΗ, ΡΙΖΕΣ, ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΣΑ ΜΥΑΛΑ ΚΑΙ ΔΙΕΣΠΕΙΡΑΝ ΑΝΤΙΝΟΗΣΗ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΜΒΟΛΟ ΟΤΙ ΤΟ ΒΡΗΚΑΝ ΣΕ ΠΛΑΚΑ Ή ΧΑΡΑΞΗ.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ? ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ? ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΠΟΙΑΝΟΥ? ΜΕ ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ? 
ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΔΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ? ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΤΟΝΟΙ ΧΑΡΤΙΟΥ. ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΩΡΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΗΣΗ.

ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΣΟΥ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ. ΜΗΝ ΤΑ ΔΩΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΜΕΣΑ

 ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ

ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΝΟΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

ΜΟΝΟΝ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ «ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΟΡΙΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ

ΑΡΧΗ», ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΡΙΑΔΩΝ ΚΟΣΜΟΙ

«ΕΛΛΑΝΙΟΙ ΚΟΣΜΟΙ» ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ:

 

«Η ΘΕΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ, Η ΘΕΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΙΩΝ ΚΟΣΜΟΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, Η ΘΕΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ, Η

ΘΕΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΝΙΑ ΘΕΑΣΗ, ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΦΘΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ

ΤΟΥΣ. ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ, ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗ,

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑΣΗ, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΝΙΑ

ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ».

================================

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
=============================================
ΑΡΧΙΚΗ - ΠΡΟΦΙΛ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ: http://www.artemis-sorras.gr
ΠΡΟΤΑΣΗ 600 ΔΙΣ: http://600dis.oramaellas.gr
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ: http://dimoi.oramaellas.gr
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ: http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΧΣ: http://txs.oramaellas.gr
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ:
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ SITE ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ:
ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ: https://www.aitherikigrafi.gr/
ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ. ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ:
Ε.ΣΥ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 3 - ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ 3-5, ΛΑΡΙΣΑ, ΤΗΛ. 2411117889

https://athlw.blogspot.com/

https://nikos-karaventzas.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ