ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Translate

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΣΕΙ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΨΥΧΗ

 


Οι προγονοί μας  με τον εμφάνταστο στοχασμό τους έδιναν θεϊκή προέλευση στα 
πάντα και φυσικά και στη Μουσική.

Η μουσική συνέδεε το τραγούδι με την ποίηση και τον χορό με τη γυμναστική.

Έτσι στα γυμνάσια και στις παλαίστρες οι νέοι εκτελούσαν διάφορες ασκήσεις με την βοήθεια ενός μουσικού οργάνου.

 Με τον τρόπο αυτόν οι ασκήσεις τους γίνονταν πιο αρμονικές- όμορφες, πιο συγχρονισμένες- εύρυθμες. Ο αγώνας είναι χαρακτηριστικό στοιχείο και κινητήρια δύναμη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η λέξη αγώνας, προέρχεται από το ρήμα άγω, που θα πει «φέρνω μαζί» και εμπεριέχει τις σημασίες τόσο του αγώνα με τη μορφή την διαμάχης όσο και της αγωνίας, δηλαδή της τελετουργικής έκφρασης των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον αγώνα.

 Όλα τα αγωνίσματα απαιτούν από τους αθλητές δύναμη, ρυθμό, συγχρονισμό, ακρίβεια και αρμονία. Τα στοιχεία αυτά εμπεριέχονται στη μουσική. Αυτός είναι ο λόγος που ένας μουσικός συνόδευε κάθε αθλητική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά και του αγώνα. Στον ανοιχτό χώρο της παλαίστρας και του γυμνασίου, ο αυλός αποδεικνύεται, το πιο κατάλληλο όργανο μουσικής συνοδείας για τα αθλήματα του πεντάθλου . 

Ο αυλητής βοηθάει με τη μουσική του τους αθλητές να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, να αναπτύξουν αρμονικά και ισορροπημένα το σώμα και τη ψυχή τους, με απώτερο σκοπό να κατακτήσουν ολοκληρωμένη παιδεία. 

Στον αθλητικό χώρο, εκτός από τον αυλό, εμφανίζεται ακόμα ένα μουσικό όργανο. Είναι η σάλπιγγα, η οποία χρησιμοποιείται στα ιππικά αγωνίσματα. Σήμαινε την έναρξη του αγώνα και την τελευταία στροφή πριν από τον τερματισμό. Από την 96η Ολυμπιάδα (396 π.Χ.) καθιερώθηκαν αγώνες και για τους σαλπιγκτές. Οι νικητές αποκτούσαν το προνόμιο να σαλπίζουν κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας


Οι πανελλήνιοι αγώνες συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτισμικής,  πολιτικής και ενδεχομένως εθνικής ταυτότητας μεταξύ των κατοίκων των ελληνικών πόλεων. Ξεχωριστή θέση στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν τα επινίκια άσματα που ψάλλονταν προς τιμήν των νικητών. Ο κατεξοχήν ποιητής των Ολυμπιακών Ύμνων είναι ο Πίνδαρος, μαθητής του διάσημου στην αρχαιότητα ποιητή και μουσικού Λάσου του Ερμιονέα. Στο αντιπροσωπευτικό του έργο «Επίνικοι» καταγράφονται σαράντα τέσσερις ύμνοι, στους οποίους εγκωμιάστηκαν κατά κανόνα οι νικητές των μεγάλων πανελλήνιων αγώνων, Ολυμπιονίκες, Πυθιονίκες, Ισθμιονίκες και Νεμεονίκες. 


Στις μέρες μας σώζονται 30 περίπου αγγειογραφίες που απεικονίζουν μουσική και αθλητική δραστηριότητα ταυτόχρονα. Το κατεξοχήν μουσικό όργανο που χρησιμοποιείται στις 25 από αυτές είναι οι διπλοί αυλοί.

 Α. Διπλοί αυλοί Εμφανίζονται ως συνοδευτικά όργανα στις κινήσεις των αθλητών. Οι αυλοί είναι συνήθως ανισομεγέθεις – παράγουν δηλαδή δύο διαφορετικούς τονικά ήχους ταυτόχρονα- και σχηματίζουν μικρή γωνία μεταξύ τους. 

Οι αυλητές σε ορισμένες περιπτώσεις αγώνων είναι επίσημα ενδεδυμένοι με πολύχρωμο αχειρίδωτο ή κοντομάνικο χιτώνα. «Η συνοδεία των αυλών ήταν απαραίτητη τόσο στην άσκηση των νέων και των μεγάλων αθλητών όσο και κατά τη διάρκεια των επίσημων αγώνων» 

Οι ηλικίες των αυλητών ποικίλουν. Συναντούμε νέους αγένειους αυλητές, αλλά και ώριμους γενειοφόρους, όμως σε καμία περίπτωση ηλικιωμένους. Στους επίσημους αγώνες αθλημάτων, κάποιοι αυλητές εμφανίζονται να συνοδεύουν στεφανωμένοι, στοιχείο που υποδηλώνει μια πιθανή διάκρισή τους σε αγώνα αυλητικής που προηγήθηκε στα πλαίσια της Διοργάνωσης. Οι αθλητές που εικονίζονται δίπλα τους είναι νέοι-αγένειοι – ή άνδρες. Σε κάποιες περιπτώσεις εικονίζονται κριτές και σε κάποιες άλλες εικονίζονται εκπαιδευτές. .

Ποια αθλήματα είχαν άραγε την ανάγκη μουσικής στήριξης από έναν Αυλητή; Ακοντισμός, Δισκοβολία και Άλμα είναι τα τρία αγωνίσματα στα οποία φαίνεται ξεκάθαρα η παρουσία του μουσικού πάνω στη δράση. Φαντάζει ιδιαίτερα ευφυές και εκπληκτικό να βλέπει ο θεατής τον Άλτη ή τον Ακοντιστή να τρέχει στους ρυθμούς της αυλητικής μελωδίας ή τον δισκοβόλο να γυρίζει με ταυτόχρονο δεξιοτεχνικό γύρισμα φθόγγων με όποια κατάληξη μπορούμε να φανταστούμε…

 Β. Σάλπιγγα Σε δύο περιπτώσεις αγγείων διακρίνουμε έναν σαλπιγκτή με χλαμύδα και σανδάλια να κρατάει με το αριστερό του χέρι τη σάλπιγγα. Το όργανο ξεκινούσε με κοκάλινο επιστόμιο και ο μακρύς και στενός σωλήνας κατέληγε σε καμπάνα . Αυτό το σχήμα προδίδει έναν οξύ, δυνατό και διαπεραστικό ήχο. Η χρήση της περιορίζεται όμως σε έναρξη τελετών και αγώνων, σε υπαίθριους μεγάλους χώρους, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του γεγονότος. 

Γ. Λύρα Αυτό το έγχορδο όργανο, γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούνταν στη βασική παιδεία των Ελλήνων στο σχολείο τους. Ο λεπτός και αδύνατος ήχος της θα ήταν δύσκολο να βοηθήσει τις αθλητικές τους δραστηριότητες. Έτσι, στη μοναδική περίπτωση αγγειογραφίας που τη συναντούμε δίπλα σε νέο αθλητή δεν υπάρχει μουσική δράση. Απλά κρατιέται στο ένα χέρι του μαθητή. Ο εκπαιδευτής τού δίνει τη στλεγγίδα (εργαλείο απομάκρυνσης του ιδρώτα και του λαδιού από το σώμα) για να τελειώσει προφανώς το μάθημα γυμναστικής και να ετοιμαστεί να ξεκινήσει το μάθημα λύρας. Καταληκτικά, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες ήξεραν να συνδυάζουν τις Τέχνες με τον Αθλητισμό, και την Παιδεία γενικότερα. Αυτοί γνώριζαν καλύτερα από τον καθένα την Αρετή της Αρμονίας σε όλες τις δραστηριότητες τους.

Έτσι, συμπεραίνουμε ότι η συνοδεία των αυλών ήταν απαραίτητη τόσο στην άσκηση των νέων και των μεγάλων αθλητών όσο και κατά τη διάρκεια των επίσημων αγώνων .

Γνωρίζοντας κανείς τους προγόνους μας βλέπουμε και συμπερένουμε ότι ήξεραν να συνδιάζουν τέχνες και αθλητισμό ήξεραν πως να διαμορφώνουν και να αναπτύξουν αρμονικά και ισορροπημένα το σώμα και τη ψυχή τους, με απώτερο σκοπό να κατακτήσουν ολοκληρωμένη παιδεία. 

Μήπως θα έπρεπε να γυρίσουμε στις ρίζες μας και να μελετήσουμε προσεχτικά όσα μας έχουν πει οι προγονοί μας ;;;;

Kανείς σήμερα δεν αμφιβάλλει  πως  η Παιδεία και ο αθλητισμός είναι άρρηκτα συνδεμένη  με τον πολιτισμό  την εθνική και πολιτισμική μας ταυτότητα και για ένα σοβαρό κράτος δικαίου θα έπρεπε να διαθέτει τεράστια κεφάλαια ώστε να δημιουργηθεί υψηλών προδιαγραφών υλικοτεχνική υποδομή για το κτήσιμο του πνεύματος και του σώματος  των παιδιών μας μέχρι και θέατρο για παραστάσεις ως καθήκον ενώπιον του Γένους για την κάλυψη των έμφυτων  τάσεων που υπάρχουν στον άνθρωπο για την ανάδειξη της καλαισθησίας με την τέχνη.

Δυστυχώς σήμερα τα πολιτικά κατεστημένα και η κομματοκρατία διέλυσαν κάθε τι Ελληνικό

που υπάρχει διαστρεβλώνοντας και αλλοιώνοντας την πραγματική ιστορία των προγόνων

μας την γλώσσα μας καθώς και κάθε κοινωνικό ιστό .

Στην Ελλήνων Πολιτεία και με διακυβέρνηση Ελλήνων έχει προγραμματιστεί  για 

κάθε Ελληνόπουλο θα μπορεί να συμμετέχει σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα μάθησης

μουσικής, σε οποιοδήποτε μουσικό όργανο αρέσκεται καθώς και φωνητικής έκφρασης.

Η Ελλήνων Πολιτεία θεωρεί την παιδεία ως τον κρισιμότερο και πιο νευραλγικό

τομέα της κοινωνίας και χρέος και καθήκον για την άριστη και πλήρη παιδεία των

Ελληνόπουλων και τα σχολεία θα είναι τα εκκολαπτήρια των νέων Ελληνικών Γενεών και

θα λειτουργούν για την παραγωγή των νέων πολιτών με τη δόμηση

του σώματός τους, της ψυχής τους και του πνεύματος τους ώστε να

αξιώνονται για να πάρουν την Ελλήνων Πολιτεία στα χέρια τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθούν για την κάλυψη των καθαρά

Ελληνικών τεχνών, έκφρασης της καλαισθησίας όπως θέατρο,

ζωγραφική, γλυπτική, αγγειοπλαστική και κάθε μορφή καλλιτεχνίας.

Το Ελληνόπουλο θα έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα παιδείας,

μάθησης, εξάσκησης, προετοιμασίας, εκγύμνασης σωματικής-

πνευματικής, μόνο εντός του σχολείου .

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΑΡΑΒΕΝΤΖΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

  Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ


ΑΡΧΙΚΗ - ΠΡΟΦΙΛ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ:   http://www.artemis-sorras.gr
ΠΡΟΤΑΣΗ 600 ΔΙΣ:   http://600dis.oramaellas.gr
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ:   http://dimoi.oramaellas.gr
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ:   http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΧΣ:   http://txs.oramaellas.gr
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ:
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ SITE ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ:
ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ:   https://www.aitherikigrafi.gr/
ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ. ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ